keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pahaa joulua

Hyvää joulua EI voi toivottaa demonien jyrätessä inhimillisyyden matalaksi.


Kuva Jore Puusa / AP, Associated Press 1982 Sudan. Kaikki käyttö kielletty, originaalin © jorepuusa

 Jos jotain hyvää maassamme tapahtui, se oli 2015 kaapistaan ulos ryöminyt rasismi, nyt nimittäin kaikki näkevät millaisia ihmisiäasuu tässä maassa ja istuu joulukirkossa tai kotona kinkun äärellä lastensa kanssa par`aikaa. Herätys todellisuuteen on ollut inhimillisille ihmisille raskas ja itseni suhteen -en usko että ehdin enää koskaan toipumaan siitä- mikä ympärillämme murhanhimon vihreä lima roiskuen kulkee.
-
Kuvan poika kuoli muutama minuutti kuvan oton jälkeen hiljaa. Hän ehti elämässään vain kärsiä. Lisää kärsimystä tuottavat oman maamme kansalaiset niille, jotka kuoleman esikartanoista tänne pääsevät. Oli heillä mitkä vaateet tahansa ja millainen puhelin tahansa, he ovat nähneet vierellään paloiksi pirstoutuvan ystävänsä kuoleman. Sitä ei kukaan meistä ole kokenut, eikä ole oikeutettu pelon määrää arvioimaan..
-
Siksi --ei hyvää joulua vaan pahaa joulua-- jotta mahdollisimman moni heräisi unestaan ja äkkiä sittenkin, ennenkuin maamme on menetetty fasisteille ja rasisteille.
Nouse ja ala toimia - ennenkuin on liian myöhäistä.
-
Mikään muu ei näihin toimi kuin Vantaan seurakunnan malli. Kun näet rasistista tai fasistista ilmaisua, kerro siitä heti kirjoittajan lähipiirille, työpaikkaan, omaisille, kouluun, yhteisöön. Erityisesti, koska rasisti kirjoittaa julki pahan olonsa, siksi laajentunut julkisuus sopii tilanteeseen.
Lähipiiri on sopiva taho ojentamaan ja auttamaan mieleltään horjunutta. Kukaan rasisti ei kuuntele hyvää, inhimillistä ihmistä, jos ei tätä läheisesti tunne...mutta jopa rasisteilla lienee omaatuntoa senverran, että he kauhistuvat läheistensä tuomiota ja työpaikan menetyksen uhkaa.
Vaikka miten tekisi mieli solvata ja huutaa omien epäonnistumistensa tuska muiden syykis, ei sitä silti ole tarvis tehdä. Oman tuskan kanssa pitää hakeutua apua saamaan, jonotusajat ovat pitkät....mutta lyhyemmät kuin  pakolaisen päätöksenodotus Vok:ssa


----

Muistutus Puusan moderaatorilta.
Viesti, jossa Jore mainitaan nimeltä ja häntä loukataan tai arvostellaan ihmisenä, ei mene hänelle saakka. Kirjoittakaa bloggauksen asiasta omalla nimellänne. Hyvää joulua t. Päivi.

Ei kommentteja: