perjantai 8. tammikuuta 2016

Gallen-Kallela ja RAJAT KIINNI

RAJAT KIINNI liikkeen logo perustuu Suomidemokraattien tavoin kansallisaiheen käyttöön. Logon pohjalla on Suomen lippu, jonka ristin kompaktit reunat on rikottu PS:n filtterillä.
-
Lippu, jota tavallaan kunnioitetaan, samalla rikotaan graafisesti ja jos ollaan tarkkoja..toimitaan vastoin lakiakin lipun häpäisemisen suhteen.
Logossa on perusfontti, jokin TrueType Arial johdannainen. Tekijä ei ole ammattilainen, koska rivinväliä ei ole muodostettu optisesti, vaan annettu  softan automaatin tehdä se suhteessa pistekokoon. Ammattilainen olisi tasannut siniristin perusviivan suhteen fontituksen, nyt se on vain jossain ja "liikkeeseen" sanan päällä on rosoreuna.
-
Suomidemokraattien kuva oli siis ilmaislataus sivulta, jonne sen mahdollisesti oli upannut arabiniminen henkilö, kuvasta ei voi päätellä onko sitä kuvattu Suomessa ollenkaan, koska kuvapankki on USA:ssa.
RAJAT KIINNI ottaa Akseli Gallen-Kallelan tekemän....Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä kuvituskuvan ja leikkaa siitä noin 1,5 veljestä pois.Kuvan päälle on ajettu sininen huntu ilmeisesti PS Screen modessa.

Kysymys kuuluu.
Voiko Gallen-Kallelan kuvaa käyttää ilman lupaa  rasistisen sivuston logossa ja kenen
on ©. Edelleen voiko suomalaisen taiteilijan kuvaa muuttaa miten tahtoo?
Kuvataiteilijan kuolemasta tässä on kulunut 70 vuotta. Asia on siis selvä. GK:n kuvia saa käyttää. Mutta...Tekijänoikeusneuvosto voi kieltää julkisesti sivistyksellisiä etuja loukkaavan käytön.
Tätä pitää luonnollisesti kysyä ao. neuvostolta. S. Kaukinen lieneekin asian varmistanut? Onko hänen lupahakemuksessaan kirjoitettuna, että GK:n kuvaa tullaan käyttämään leikattuna ja siniseksi värjättynä rasisten vihasivuston logossa? Aika näyttää.

Kuvasitaatti  RAJAT KIINNI FB ryhmän Splash screenistä kritiikkiä varten.

3 kommenttia:

testi kirjoitti...

Kokeillaan toimiiko kommentointi.

pihamies kirjoitti...

onko tästä joku ottanut yhteyttä GK:n perikuntaan?

Jore Puusa kirjoitti...

En tiedä. Tuskin kukaan viitsii vaikka pitäisi.