sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Jussi Pumppupelto ja fasismin veikeys...

John Heartfield aka Helmut Hertzfeld ( 1891 - 1968) aka Jussi Pumppupelto oli alunperin saksalainen taiteilija. Vainon takia hän siirtyi Englantiin ja teki -30 luvulla sarjan unohtumattomia natsien propagandakoneistoa irvailevia fotomontaaseja, pohjaten fasistien omaan julistetaiteeseen ---- kieli erittäin syvällä poskessa.
-

Olen aina Jussista tykännyt ja tehnyt vuosikymmenien ajan kulloin kunkin populistisen liikkeen toimia ivailevia duuneja itselleni iloksi. Heartfield käytti kollaasi- ja reprotekniikkaa, joka on itseasiassa tehokkaampaa, kuin PS:n cut and paste, koska nyt materiaali on matalaresoluutioista joka hankaloittaa käsittelyä.
-
Oma mielenkiintonsa on siinä, että John joutui rajun vainon ja uhkailujen kohteeksi, koska oli fasistien ja rasistien kanssa eri mieltä. Miten historia toistaneen itseään. Kuvassa suomalainen poliisi puollustaa ja suojelee rasistista väkivaltaa propagoivaa kulkuetta, aivan kuten Saksassakin aikanaan. Saapa nähdä kenestä tulee suomalaisen gestapovastineen johtaja ja koska ensimmäiset suvakkivainot alkavat? ( En laskenut leikkiä ).

Ensin Jore Puupeltoa ja sitten Jussi Pumppupeltoa :-)Kuvan originaalin copyright Ilja Janitski / MV lehti. Kuvankaappasin,  kun kerta Iljakin aina kaappaa kaiken muualta ;-)

Hitlertervehdyksen tunnetta
Motto: Miljoonat seisovat takanani.
Pieni mies pyytää suuria lahjoja.

Ei kommentteja: